22 Oca 2009

Su Cilgin Türkler´den bir demet - 2#

Aslinda kitap´tan alinti yapmak bu saheser´e haksizlik mi diye düsünüyorum fakat icimdeki herkesle paylasma istegi diger düsüncemi bastiriyo. Istiyorum ki yeni nesil, genclerimiz anlasinlar bu aziz vatanin nasil olustugunu, nerlerden nereye geldigimizi bilsinler istiyorum. Kitap´ta o kadar cok bölüm var ki gözlerimi dolduran, beni aglatan. Kitabin tamamini yazasim geliyo bazen ama o kadari da abarti olur. Ama isteyen kardeslerime muhakkak ödünc vermek isterim. Hatta ve hatta bazilarinizi zorlayacagim okumaniz icin, bekleyin hele!

Okurken cok etkilendigim bölümleri 688 sayfalik kitap´ta daha rahat bulamilmek icin Telefonuma Sayfalarini, ve o bölümü özetleyen tek bir kelime ile kaydettim. Bugün hangisini aktarayim diye düsündüm. Aktaracagim olay Sayfa 47´de geciyor ve tek kelime olarak "Hasan" yazmisim yanina.

Neden mi? Buyrun okuyun...

Sabah Istanbullular, Kizilay´in cagrisina uyarak para yardimi yapmak üzere gazetelerde siraya girdi. Ileri gazetesinin dar idarehanesine sigmayanlarin büyük kismi, disarida kalmisti.
Kaldirimin sonunda bir isgal devriyesi göründü. Düzenli adimlarla yaklasmaya basladi. Isgal askerlerine, her zaman kenara cekilerek yol veren Istanbullular, bu sefer killarini bile kipirdatmadilar. Devriye kolu, kalabaligin arasindan gecmeyi göze alamadi, yola inerek gecip gitti.

Icerde, daha afyonu patlamamis olan huysuz idare memuru, bir deftere, söylene söylene, bagis yapanin adini ve bagis miktarini yaziyordu.

"Kahveci Ali, 100 kurus."
"Eskici Yusuf, 50 kurus."
"Hallac Asim, 75 kurus."
"Bakkal Ahmet, 100 kurus."
"Terlikci Adem, 200 kurus."
Sirada, kücük, ciliz bir oglan vardi. Bir önceki bagiscinin cocugu sanan memur, öfkeyle, yürüyüp yol vermesi icin isaret etti. Ama cocuk yürümedi, büyük bir ciddiyetle, bütün servetini ciplak masanin üzerine birakti:
"Hasan, 5 kurus."
Suratsiz idare memurunun birdenbire gözleri doldu. Agladigini göstermemek icin yüzünü, kocaman mendilinin arkasina saklayarak gürültü ile burnunu sildi.



Emperyalizme ve isgalcilere karsi kazanilmis bu dünyada esi benzeri olmayan zafer ve bu güzelim Vatan icin Basta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kücük Hasandan tutun ordumuzu besleyen cefakar Anadolu Kadinina, bütün Pasalara, Komutanlara, akincilara, köylülere, orduya ve emegi gecen bir cok Türk evladina sonsuz sükranlarimizi sunuyor ve hepsini saygiyla aniyoruz! Size minnettariz!


saygilar

1 yorum:

  1. bana getirdigin kitap... belkide birine alinabilecek en güzel hediyelerden bitanesi... cok güzel, herkeze zorla okuttur bencede :)

    YanıtlaSil